hk_logo.GIF (6132 bytes)

hk_title2.gif (14615 bytes)
 

menu.gif (25837 bytes)

 

Tisztelt Partnerünk!

Cégünk a HUNGARO-KÁBEL Beruházó és Fővállalkozó Rt 1992-ben alapított társaság, amely elsősorban távközlési hálózatok, adatátviteli rendszerek tervezésére, kivitelezésére jött létre.
Tevékenységünk 2000. évben kibővült az optikai hálózatok és helyi hálózatok fenntartásával.
E tevékenységi körbe a 25-ös és a 88-as góc körzetekben közel 120.000 előfizetői szolgáltatást biztosító távközlési hálózat komplex fenntartása valamint az 1-es, 24-es, 25-ös, 27-es, 28-as , 33-as, 57-es, 62-es, 63-as, 88-as góckörzetekben közel 3.700 km optikai kábel fenntartása tartozik.
A fenntartási, hibaelhárítási feladatok folyamatos ellátása érdekében állandó diszpécser szolgálatot és hibaügyeletet biztosítunk.
Cégünk a vezetékes távközlési, adatátviteli hálózatok létesítéséhez – az elképzeléstől az üzemeltetésig - jól képzett, több éves szakmai gyakorlattal bíró szakember gárdával rendelkezik

Tervezői divíziónk: a Hírközlési Főfelügyelet által vezetett Távközlési Tervező Szervezetek nyilvántartásában, tervezőink, szakértőnk a Magyar Mérnöki Kamara nyilvántartásában is szerepelnek.
Felkészültségük alapján a Megrendelői igényeket – tanulmánytervek, kiviteli tervek, engedély tervek készítése, jóváhagyatása – teljes körűen el tudják végezni.
Megrendelői igény esetén - hivatalosan bejegyzett dolgozóinkkal - távközlési hálózatok beruházását bonyolító műszaki ellenőrzést is végzünk.


A logisztikai rendszerünk: alkalmas a Megrendelők által biztosított anyagok kezelésére, illetve a komplett, kulcsrakész szállítás esetén a szükséges anyagok beszerzésére, tárolására és központi nyilvántartására.

A kivitelezést végző divízióink szakképzett, nagy gyakorlattal rendelkező dolgozókkal végzik munkájukat az:

 • · országos gerinc optikai hálózatok
 • · a góc körzeti optikai hálózatok
 • · a szolgáltatók által kiemelten kezelt nagy fogyasztók optikai összeköttetést biztosító adatátviteli hálózatok
 • · góc körzeteken belüli helyi hálózatok alépítmények léges és földalatti kábelépítések
 • · előfizetők bekapcsolása területén.

A fenntartást végző divízióink szakemberei :

 • · a 25-ös és a 88-as góckörzetben lévő közcélú távközlési hálózat komplex fenntartását,- hiba és zavarelhárítás, tervszerű megelőző karbantartás, hálózatfelújítás, szakfelügyelet biztosítás – a távbeszélő központoktól az előfizetőig,
 • · a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság megbízásából a Ferihegyi repülőtéren lévő zártcélú távközlési hálózat fenntartását és hibaelhárítását ,
 • · a NOVACOM Távközlési Kft. megbízásából közcélú optikai hálózat fenntartását, hibaelhárítását,
 • · a Vivendi Telecom Hungary országos gerinc optikai hálózata valamint, a csoporthoz tartozó DÉLTÁV Rt., DIGITEL 2002 Rt, JÁSZTEL Rt, Bakonytel Rt , Dunatel Rt, Egomcom Rt, KisdunaCom Rt. területén lévő körzet optikai hálózat hibaelhárítását , fenntartását,
 • · Siemens budapesti üzleti kommunikációs optikai hálózat fenntartását végzik.
  A HUNGARO-KÁBEL Rt a fenti feladatok elvégzéséhez szükséges technikai eszközökkel rendelkezik:
  • szállítóeszközök (tehergépkocsik, kábeldob szállítók, utánfutók, stb.)
  • személyszállítás (furgonok, személygépkocsik)
  • szükséges kiegészítő, speciális gépkocsik (mérőkocsik)
  • nehéz munkagépek (árokásók, mélyásó exkavátorok)
  • hálózatépítés eszközei (kompresszorok, aszfaltvágók, döngölők, áramfejlesztők, stb.)
  • hálózatszerelés eszközei (optikai szálhegesztők, optikai reflektométerek, beiktatásos csillapításmérők, fénytelefonok, stb.)

A műszaki igazgatóság keretien belül tevékenykedő projekt managerek, építésvezetők sok éves hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkező, távközlési hálózatépítésben jártas, a hálózat fenntartási, karbantartási feladatok ellátására alkalmas szakemberek.

A felmerült igények alapján a HUNGARO-KÁBEL Rt elvégzi a kapcsolástechnikai, illetve adatátviteli berendezések telepítését, az épületen belüli, strukturált hálózatok kiépítését.

Néhány szóval szeretnénk ismertetni azt a szabadalmi védettség alatt álló eljárásunkat, melyet az optikai kábelek beúsztatásánál alkalmazunk:

A találmány optimális áramlási és nyomásviszonyokat hoz létre a csatlakozó térben, így a víz áramoltatásával lehetővé teszi az optikai kábelek sérülésmentes bejuttatását LPE védőcsövekbe. Ezzel az eljárással 1992. májusától 2000. év végéig Magyarországon több mint 5.800 km kábelt úsztattunk már be. A módszer amellett, hogy költségkímélő, biztosítja az elvégzett munka magas színvonalát, minőségét, megfelel a környezetvédelmi és távközlési technológiai előírásoknak is.

A jövő egyik kulcskérdése a határidőre történő munkavégzés és az a minőségbiztosítási rendszer, amely megfelel az Európai Unió elvárásainak is. Ezért társaságunk az EN ISO 9001:1994 szabványnak megfelelő minőségügyi rendszert vezetett be és alkalmaz. Ez a rendszer 1998-ban tanúsítást nyert. A2001.08. havi felülvizsgálat alapján bevezetésre került az EN ISO: 9001:. 2000 Minőségbiztosítási rendszer.

A kábelbeúsztatás sematikus rajza:

Magyarországon az elfogadott szállítási hossz 2.000 m. A módszerrel napi 4.000-10.000 méternyi kábelt lehet rendeltetési helyére juttatni.

Leírás
Eljárás
Hagyományos
Levegő befúvásos
Úsztatás
Legnagyobb egyben behúzható hossz
150 – 200 m
1000 m
2000 – 6000 m
Kábelcsere esetén kihúzás - kiúsztatás
150 – 200 m
-
2000 – 6000 m
Üzem alatti kábel továbbmozgatása
-
-
0 – 4000 m
Környezeti hatás
-
van (a síkosítás* miatt)
nincs
Személyzet
8 fő
5 fő
3 fő
Napi teljesítmény
2000 m
4000 m
10000m
Védőcső megnyitása szükséges
igen
igen
nem
Megnyitás költségei (Ft-ban), megközelítőleg
30000,- Ft
6000,- Ft
-
Védőcső helyreállítása szükséges
igen
igen
nem
Helyreállítás költségei (Ft-ban)
3000,- Ft
18000,- Ft
-
A kábelre ható mechanikai erők nagysága
60 kg
előre nem látható**
-

* A súrlódás csökkentése érdekében sampont és szilikon olajat használnak.

** Különleges esetben a húzóerő előre nem látható mértéke a kábel sérülését okozhatja.

Tevékenységünket folyamatosan bővítjük, jelenleg a távközlési hálózatok építéséhez szükséges anyagok gyártásával, kereskedelmével, illetve gépek, eszközök bérbeadásával is foglalkozunk.

HK_email.gif (3453 bytes)

(c) 2002 Hungaro-Kábel Beruházó és Fővállalkozó Részvénytársaság
1184 Budapest, Benedek Elek u. 9-11. telefon.: 290-6090, fax: 290-5522